Pradžia
Pradžia

GAL KALBA JAU „PAKANKAMAI NUKRAUJAVO“

Laikas sustoti ir pagalvoti, ką kalbame ir kaip kalbame. Paprastas žmogus niekada nepasakys, kad atvežė pakankamai nukraujavusį žmogų, kad pakankamai  skurdžiai gyvename, pakankamai brangiai mokame. Kalbininkė Antanė Kučinskaitė dar 1992 metais įspėjo, kad tai rusų kalbos žodžio dostatočno įtaka. Siūlė sakyti gerokai pavargęs, kad nedera sakyti ir pakankamai (gana) darbštus, pakankamai (smarkiai, gerokai) apleistas, pakankamai (gana) daug obuolių.

Nesusimąstome apie tikrąją šio žodžio reikšmę ir vartojame jį ne ten, kur reikia, pvz.: ir atlyginimai pakankamai maži, ir kainos pakankamai didelės, ir vaikai pakankamai išdykę, ir pakankamai mažai lėšų skyrė. Leiskit paklausti, ko skundžiamės, ko verkiame, jei visko pakanka, visko užtenka?

Pakankamas – atitinkantis reikalavimus, užtenkamas: Pakankamas aukštis, gylis. Pakankamas stiprumas. Pakankamai turiu pinigų. (Dabartinės lietuvių kalbos žodynas,V. 2000, 480 p.). Šio žodžio sinonimas – ganėtinas: Stalo ilgumas ganėtinas. Ji nesijautė ganėtinai sveika (ten pat, 164 p.).

Pamėginkite vietoje pakankamai sakyti žodžius užtektinai, tiek, kiek reikia, pvz.: Biudžetas yra pakankamai skurdus/ biudžetas tiek, kiek reikia skurdus; Susibūrimai perauga į pakankamai šiurkščius viešosios tvarkos pažeidimus/ perauga į užtektinai (tiek, kiek reikia) šiurkščius (nebent ką nors mokytume smurto)viešosios tvarkos pažeidimus; Paslaugų kainos pakankamai didelės/ kainos tiek, kiek reikia didelės. Ar tikrai tai norėjote pasakyti?

Sunku įsivaizduoti, kad taip nepadoriai abejingai mintijate. Akivaizdu, jog norėjote pasakyti, kad biudžetas pernelyg, labai skurdus, pažeidimai labai, gana šiurkštūs, kainos smarkiai, gerokai didelės, padidėjusios.  

Šio žodžio netaisyklingos vartosenos virusas plinta labai greitai. Saugokimės!


Vyriausioji kalbos tvarkytoja Marija Žvinakevičienė

Komentarai

{{msg}}

Vardas
El. paštas
Komentaras

Ačiū, komentaras bus matomas kai administratorius jį patvirtins.
{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}