Pradžia
Pradžia

Skaičių rašymo atmintinė

Arabiškų ir romėniškų skaičių tekste rašymo taisyklės išdėstytos ir leidinyje „Lietuvių kalbos rašyba ir skyryba“ (V., 1992).

Daiktų kiekį žymintys skaičiai rašomi arabiškais skaitmenimis, pvz.: 24 puslapiai, 15 lapų, 6 egzemplioriai.

Daiktų eilę žymintys skaičiai gali būti rašomi ir arabiškais, ir romėniškais skaitmenimis, pvz.: 5 skyrius ir V skyrius, bet su trumpiniu nr. rašomas tik arabiškas skaičius, pvz., Nr. 2; 20 amžius ir XX amžius, bet 10 valanda, irgi rašomas tik arabiškas skaičius..

Sakinyje prie arabiškų skaičių po brūkšnelio galima pridėti kelintinio įvardžiuotinio arba paprastojo skaitvardžio galūnes: 4-as, -a, -asis , -oji.

Romėniškiems skaitmenims galūnės nededamos, pvz.: II skyrius, XII festivalis.

Teksto skirstymą skyriais, skirsniais, punktais ir jų pastraipomis, punktų papunkčiais reglamentuoja    Dokumentų rengimo ir įforminimo taisyklių 28 punktas.

Skyriai ir skirsniai žymimi romėniškais (IV, XX, I, II) skaitmenimis ir turi pavadinimus. Punktai (2., 3. 13.) ir papunkčiai (1.1., 1.2., 1.3.) žymimi arabiškais skaitmenimis ir visame tekste numeruojami iš eilės. Kai papunkčius sudaro sakinys, jie pradedami rašyti didžiąja raide, kai sudaro dalį sakinio, jie pradedami rašyti mažąja raide ir atskiriami vienas nuo kito kabliataškiu. Punktų pastraipos nenumeruojamos.

Jei tekste pateikiami skaičiai turi matavimo vienetą, juos reikia rašyti skaitmenimis (pvz., 260 km; 20,06 m; 20,- Lt. Kai rašomos sutartys ar kiti finansiniai dokumentai, tai lėšų sumas rašome ir skaičiais, ir žodžiais. Pvz.: Mokėjimo pavedimu reikia pervesti 265 (Du šimtus šešiasdešimt penkis) litus. Po sutrumpinimų Lt (litai) ir ct (centai) taškai nededami, išskyrus sakinio galą.

Atkreipkite dėmesį į sutrumpinimą LT – tai Lietuvos Respublikos kodas. Jis rašomas prie pašto indekso taip LT-68307.

Jei reikia nurodyti laiko tarpą, nuo kada iki kada kas nors vyks, tarp skaičių nepaliekant tarpelių rašomas brūkšnys (ne brūkšnelis), o valandos, dienos ir kt. santrumpos rašomos po paskutinio skaitmens 9.00–10.30 val. arba 2005 m. birželio 20–27 d.; 2012–2015 m.

Komentarai

{{msg}}

Vardas
El. paštas
Komentaras

Ačiū, komentaras bus matomas kai administratorius jį patvirtins.
{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}